preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

Mali genijalci naziv je za skupinu učenika koji pohađaju izvannastavne aktivnosti vezane uz obogaćeni školski program za naprednu djecu. 

Fleksibilnost, kreativnost i razvoj školskog programa nužni su preduvjeti za razvoj sposobnosti, interesa i kreativnosti djece školske dobi, a tako i za kvalitetnije zadovoljavanje specifičnih odgojno-obrazovnih potreba one skupine djece školske dobi koju možemo nazvati nadarenim učenicima.

''Nadareni učenici se ističu stvaralačkim mišljenjem, apstraktnim rasuđivanjem, posjeduju širok dijapazon interesa i kvalitetu rada. Oni se od ostalih izdvajaju intelektualnim sposobnostima, a naročito "općom inteligencijom, željom za znanjem, istrajnošću, težnjom za isticanjem, zdravim razumom, kao i kritičkim uočavanjem'' (Terman).

Rad u školama prilagođen je prosječnom učeniku. Prema tom imaginarnom učeniku pisani su i udžbenici, koriste se metode i oblici rada.

U razredu pretežno susrećemo nadarene učenika s izraženim intelektualnim sposobnostima, koji postižu visok stupanj uspjeha u školi. Najpopularniji su u razredu, komunikativni i socijalno adaptivni. Vokabular im je bogat, a izražavanje tečno i precizno. Takvog učenika sve zanima i želi biti angažiran u gotovo svim školskim aktivnostima. Postoji i druga skupina takvih učenika koja nema izraženu socijalnu komponentu ili pak, uz izrazit napredak na jednom području, ima i određenu poteškoću ili usporen razvoj na nekom drugom području.

Zbog toga smo prije četiri godine započeli s provođenjem obogaćenog školskog programa namijenjenog nadarenim učenicima. Do sada je kroz program prošlo dvadesetak učenika i učenica koji na ovaj način zadovoljavaju svoje specifične intelektualne potrebe.

TražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


E- dnevnik

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju