preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Smotra učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske

Smotra učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske

Najbolje učeničke zadruge Hrvatske predstavile su se od 6. do 8. studenoga u Opatiji na XXIII. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Na smotri je sudjelovala i Učenička zadruga "Stucka" iz naše škole.

Predstavili smo se proizvodom "Spomenar (etno motiv)" za koji smo primili i priznanje za najproizvod.


Najbolje učeničke zadruge Hrvatske predstavile su se od 6. do 8. studenoga u Opatiji na XXIII. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

zadruge_1_m

U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner svoj rad, kreativnost, inovativnost i poduzetništvo predstavilo je 66 učeničkih zadruga koje su postigle najbolje rezultate na županijskim i međužupanijskim smotrama, tri učeničke zadruge gostiju iz inozemstva te deset zadruga koje su se na državnu razinu smotre kvalificirali temeljem istraživačkog rada. 

Otvaranju izložbe prethodilo je svečano otvorenje na kojem su domaćini, učenici i djelatnici Osnovna škola Sveti Matej iz Viškova, kulturno-zabavnim programom predstavili svoju školu te zadrugarima i njihovim voditeljima zaželjeli dobrodošlicu u Opatiju.

zadruge_2_m

Sudionicima Smotre pozdravnim govorima obratili su se ravnatelj OŠ Sveti Matej Josip Crnić i načelnik Općine Viškovo Goran Petrc. U ime organizatora Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, koja broji gotovo 300 učeničkih zadruga, sudionike je pozdravila predsjednica udruge Marica Berdik. Govoreći o odgojnoj i obrazovnoj važnost učeničkog zadrugarstva Marica Berdik istaknula je da su učeničke zadruge mjesto gdje se uči kreativnost, inovativnost, inicijativa, gdje učenici imaju mogućnost izraziti vlastite ideje i pretvoriti ih u projekte, gdje se uče odgovornosti i stječu radne navike.

zadruge_4_m

Učenicima i njihovim voditeljima čestitke na uspjehu i podršku u daljnjem radu uputili su i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić i predsjednik državnog povjerenstva Matija Bučar. Pozdravnim riječima i zahvalom za entuzijazam i volju koju pokazuju u svom radu sudionicima Smotre obratio se i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. U ime ustanove koja s Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, godišnje organizira 34 natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola, naglasio je da su unatoč gospodarskoj krizi u ovoj godini održana sva natjecanja i smotre u planiranom opsegu te je izrazio uvjerenje da će se to ostvariti i u idućoj godini.

-  To dokazuje da je kreativnost i inovativnost zaista prepoznata u našim školama i da doista vrijedi ulagati u vas koji svojim radom i zalaganjem pokazujete bogatstvo i autentičnost Hrvatske – poručio je Vinko Filipović u Opatiji. 

zadruge_3_m

Inovativnost, kreativnost i poduzetništvo mogla se zaista vidjeti na svakom štandu postavljenom na izložbi. Kroz izloške učenici su predstavili kako i što rade na promicanju zdravog načina života, očuvanju kulturne i narodne baštine, promociji kraja iz kojeg dolaze i promociji svojih proizvoda te kako svojim radom privređuju za svoju zadrugu. U rad učeničkih zadruga uključeni su učenici od najnižih razreda osnovnih škola do učenika srednjih škola te učenika centara za odgoj i obrazovanje. Djelatnost im je raznovrsna pa imaju po nekoliko, čak i više sekcija, likovne, etno, voćarske, literarne, keramičke, ekološke, kozmetičke i mnoge druge.

zadruge_5_m

Uz javno predstavljanje proizvoda i praktični prikaz proizvodne aktivnosti, mali su zadrugari članovima državnog prosudbenog povjerenstva također prezentirali izvješće o radu učeničkih zadruga i kurikulum učeničke zadruge te usmeno predstavili program rada zadruge i postignuća. Nakon prezentacije i vrednovanja  istraživačkih radova i pokaznih radionica održan je okrugli stol za sve sudionike Smotre na kojem se raspravljalo o jačanju kompetencija učenika i nastavnika kroz rad u učeničkoj zadruzi.

 

 

 

 

DANI UMJETNIČKOG RUČNOG RADA

PLATNO I SVILA - STAKLO - KERAMIKA

Mjesto održavanja: OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja

 

14. listopad, petak

9:30

otvaranje stručnog skupa i obilazak izložbe

11:30

stručno-znanstvena izlaganja

13:30

ručak / Srednja škola Viktorovac Sisak

15:30-19:00

radionice za voditelje učeničke zadruge

19:30

večera

15. listopad, subota

9:30 -12:00

radionice za voditelje učeničke zadruge

12:00-13:30

obilazak obrtničkih radionica u Petrinji i Jošavici

4:00

ručak

15:00

podjela priznanja potvrda, zatvaranje skupa


 

Organizatori

OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja

OŠ Mato Lovraka

SŠ-Petrinja

OŠ Sela-Sisak

HUUZ-Zagreb, Podružnica Petrinja

Učiteljski fakultet Zagreb-Odsjek u Petrinji

DIC “Petrinjčica”-Prnjavor Čuntićki

voditelji radionica

nastavnice/i

Ðurđa Štajcar

Edit Posavec Kolić

Željka Kleković-Brajenović

Predrag Kolić

Miljka Kolaković

Svetlana Novaković, prof.

 

 

teme stručno-znanstvenog skupa

Prof.dr.sc.V.Čavrak: Inovacije i poduzetništva u učeničkoj

zadruzi (prikaz projekta)

Doc.dr.sc. S. Rupčić: Mogućnosti, važnost i strategija

umjetničkog odgoja

V. Marović, dipl.oec.: Odabir i vrednovanje radova za izložbu

učeničke zadruge

M.Bučar, prof.: Kurikulum učeničkog zadrugarstva na

učiteljskom studiju

 pokrovitelji

Sisačko-moslavačka županija i Grad Petrinja

mjesto održavanja

Velika dvorana Učiteljskog fakulteta, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ

Mato Lovrak, SŠ Petrinja, školske radionice DIC “Petrinjčica”, Prnjavor Čuntićki

suradnici u projektu

I. Pucović, dipl.ing., S. Novaković, prof.,

 Z. Krnjajić, prof.,I. Jajčević, prof., K. Vranić, prof., Kadečka, M.Mikić

 

uvodna riječ

 Petrinja ima dugu tradiciju ručnog rada. Grad obrtnika i starih zanata zbog toga je imao poseban cehovski status u Autrougarskoj kraljevini. Stare razglednice i petrinjski izlozi

podsjećaju nas na medičare, lončare, košaraše, krojače, urare i druge vrsne majstore koji su u svojim radionicama radili i gradili svoja umjetnička djela. Umorni i potrošeni ustupili su mjesto novim graditeljima, zanatima i tehnologijama. Vremena su prohujala ali nisu izbrisana sjećanja. Sretni smo što se dio petrinjske obrtničke tradicije nastavlja u našim školama kroz program učeničkog zadrugarstva.

U raskoši i blještavilu velike dvorane osnovne škole Dragutina Tadijanovića Petrinja zasjati će ukrasni i uporabni predmeti iz resursa bogate narodne baštine petrinjskog kraja. Oni su ustali iz bakinih škrinja, odlepršali iz velikih obiteljskih blagdana i svagdana u radionice i igraonice mladih zadrugara na ukrašavanje i uljepšavanje. U novom ruhu zasjati će na izložbi mladih zadrugara ponosni i sretni baš kao i njihovi neimari. U njima je utkano naše folklorno i kulturno blago, dio naše povijesti, života i sudbine na ovim balkanskim prostorima. Oni su dio našeg identiteta koji će uljepšati kulturni i demografski mozaik Europe, kockica bez koje se gubi smisao ulaska i opstanka u novoj zajednici. Ali kakvi bi to bili proizvodi da iza svakog od njih ne stoji poneka priča, anegdota ili šala izvučeni iz arhive ili

usmene predaje, koje otkrivaju smisao i tajne ovog zanata.

Zato neka vas ne iznenadi satirična dobrodošlica, skeč ili španciranje na izložbi u originalnim nošnjama i odjeći jer tako se nekada radilo da bi posao bio ljepši, lakši i zabavniji. Mnoštvo programa i uradaka, tisuće sati rada, novi proizvodi puni i prepuni novih ideja razigrane dječje mašte, sigurni potezi ruke mentora; s ljubavlju i poštovanjem prema  djeci i struci, rađeno i urađeno; putuje vrh Opatije na državnu smotru učeničkih zadruga. To je još jedan dokaz visoke kvalitete petrinjskog ručnog rada.

U katalogu smo dakako predstavili samo dio umjetničkog opusa petrinjskih osnovaca i srednjoškolaca, a mnogo više o tehnikama rada i obrtničkom umijeću imati će prilike vidjeti i saznati oni koji će dva dana prisustvovati radionicama predvođenim nastavnicima mentorima i ekspertima za pojedino područje.

 

Mato Bučar, prof.

 

TražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


E- dnevnik

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju