preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest

Kako je sve počelo?

Druga osnovna škola utemeljena je u ljeto 1960. na prijedlog Savjeta škole i vježbaonice uz Učiteljsku školu  u Petrinji. Petnaest radzrednih odjela, od toga devet odjeljenja razredne nastave s 353 učenika i šest predmetne s 227 učenika počelo je raditi u prostorijama Srednje škole i I. osnovne škole kao podstanari. Matičnoj školi dodani su područni odjeli u Mošćenici i Češkom Selu. Prvi ravnatelj škole bio je Vjekoslav Kovačić, a dužnost je obavljao do 1964, godine.

Početkom školske 1964./65. godine  za ravnatelja je imenovan Ivan Polanščak. Posebno je unaprijedio rad izvannastavnih aktivnosti. 1965. godine škola mijenja ime u OŠ "Ivan Rukavina - Siđo". Likovna sekcija je sudjelovala na natječaju „Hlebine-'66“, a radovi pojedini učenika objavljivani su u tjedniku „Jedinstvo“. Iste školske godine počela je s radom učenička zadruga čiji su članovi obrađivali školsko zemljište i Sisačkoj ulici i Drenčini. Nedostatak učioničkog prostora djelomično je riješen preseljenjem osam odjeljenja razredne nastave u drvenu baraku postavljenu u neposrednoj blizini Pedagoške akademije.Ta je baraka bila poklon grada Zagreba, a služila je za zbrinjavanje Zagrepčana nakon katastrofalne poplave u Zagrebu 1964. godine. Nastava u baraci je počela 10. studenoga 1966. godine i time je samo privremeno odgođeno pitanje školskog prostora. Pokrenuta je inicijativa za izgradnju nove školske zgrade.
 
1968. godine  ravnateljem je imenovan Jakov Fran. Za to vrijeme škola je postizala najbolje rezultate u odgojnom i obrazovnom radu. Imala je oko 1100 učenika. Za vrijeme njegovog mandata izgrađena je nova školska zgrada uz tadašnju Pedagošku akademiju, danas Visoku učiteljsku školu.
 
Miloš Petrović je obavljao dužnost ravnatelja  od 1976. – 1980. godine.  Škola se posebno isticala u  izvannastavnim aktivnostima učenika i to  ponajprije u učeničkom zadrugarstvu što se nastavlja i za vrijeme trajanja mandata Matije Bučara.

Matija Bučar (Mato) bio  je ravnatelj od 1980.  – 1991. godine te nositelj programa: vježbaonice, škole u prirodi, učeničke zadruge, bibliotečno-informacijskog centra, pokretač informatičke učionice i škole hrvanja. Voditelj je ekološke grupe (srebrna plaketa 1985.), a na republičkim natjecanjima učenika iz biologije osvojio je više prvih mjesta s različitim projektima. Uređen je i okoliš škole u čijem je sastavu veliko sportsko igralište, 2 skupljališta za učenike, mjesto za odmor i rekreaciju, velike  cvjetne gredice, travnjaci, ukrasno drveće i grmlje, alpinum, školski vrt, ZOO kutić i plastenik za uzgoj gljiva bukovača. U to vrijeme zasađen je i lješnjarnik u Petrovcu, voćnjak sa sadnicama šljiva i višanja u Maloj Gorici te veliki nasad sa 100 sadnica lješnjaka i 150 sadnica  šljive  na području „Vile Gavrilović“ u sklopu kojeg je planiran i prostor za izvanučioničku nastavu i logorovanje učenika. Škola je obavljala i ulogu metodičkog centra za učenike CUO „Braća Hanžek“ i vježbaonice za studente Pedagoške akademije u Petrinji, a pokrenuta je i inicijativa za preuzimanje uloge metodičkog centra za izvannastavne aktivnosti na području cijele Republike Hrvatske. 1988. škola je dobila nagradu „Ivan Filipović“ za vrhunske rezultate u odgojno-obrazovnim područjima. 1989. godine škola je bila domaćin Osme smotre učeničkih zadruga SR Hrvatske.

Ivan Malović obnaša dužnost ravnatelja od 1991.  godine. Nepunih mjesec dana prije velikosrpske okupacije Petrinje, 21. IX. 1991,. u  školi su uvedene privremene mjere. Sjedište škole bilo je u Mošćenici. Škola je počela sa radom 27. rujna 1993. -  deset odjeljenja (pet nižih i pet viših) s 267 učenika. Budući da je škola djelovala u otežanim uvjetima, zbog podizanja morala učenicima i nastavnicima, školu su vrlo često posjećivali i davali joj podršku visoki politički i vjerski dužnosnici. Na Lovrenčevo,  10. kolovoza 1993. školu je posjetio i Zagrebački nadbiskup kardinal, dr. Franjo Kuharić. 1996. godine škola mijenja ime i postaje II. Osnovna škola Petrinja.

Petar Remer (Pero)  je u II. osnovnoj školi imenovan  za ravnatelja 2. svibnja 2000. godine i dužnost obavlja do 2005. godine. Tijekom njegovog mandata instalirana je četverostazna automatska streljana za zračnu pušku u prostoru barake, postavljen je video nadzor okoliša škole te je na taj način poboljšana zaštita od učestalih provala u matičnu školu. Uz pomoć udruge „Domaći“,  opremljena je učionica informatike, a uložena su i znatna sredstva u opremanje učionica i kabineta suvremenim nastavnim pomagalima te je obnovljena i videoteka bibliotečno-informacijskog centra. Izgrađena  je i nova zgrada područne škole u Maloj Gorici u suradnji s privatnim donatorima, a zgrada područne škole u Mošćenici je obnovljena  stranim donacijama, čijem je otvorenju  nazočio i predsjednik Republike Hrvatske,  Stjepan Mesić.

Od 2004. godine  dobili smo prvu ravnateljicu u povijesti škole - Ružu Novaković.  23. svibnja 2005.godine II. Osnovna škola Petrinja promijenila je ime u Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Petrinja. Tom prigodom je Dragutin Tadijanović osobno potpisao suglasnost da škola može nositi njegovo ime. Njene zasluge vidljive su i u uređenju škole: postavljen je kosi limeni krova na cijeloj školskoj zgradi, uređena je unutrašnjost škole, zamijenjena je stolarija i kotlovi za centralno grijanje, opremljena je informatička učionica suvremenijom opremom u matičnoj školi, dograđena je i opremljena informatička učionica u Mošćenici, nabavljen je novi namještaj za sve učionice u matičnoj školi, kabineti učionica  opremljeniji su suvremenim nastavnim sredstvima, probijen je prolaz od Ulice Otona Kučere do škole i na taj način znatno skraćen put učenika iz tog dijela grada do škole. Obnovljene su i stavljene u funkciju muška i ženska svlačionica zajedno s tuš kabinama. Renovirana je školska knjižnica. Od 2010./2011. šk. godine. oformljen je i jedan odjel produženog boravka za čije potrebe je i uređena jedna učiona; uređen je i oformljen školski vrt, a u perivoju škole osposobljen je prostor za provođenje izvanučioničke nastave.

Profesor, Davor Miholjević, izabran je na mjesto ravnatelja OŠ Dragutina Tadijanovića, 2020. godine. Na početku svog mandata susreće se s brojnim izazovima, a posebno onim u organizaciji nastave i poslovanju Škole koje je donijela pandemija uzrokovana COVID-19 virusom, koja traje od 2020. godine, kao i s razornim potresom koji je pogodio Petrinju iste godine. Unatoč poteškoćama, uspješno je organizirao nastavu i obnovu, ne samo naše Škole, već je omogućio održavanje nastave i 1. osnovnoj školi Petrinja čija je školska zgrada potpuno stradala u potresu. Pokrenuo je i obnovu drugog kata Škole kojeg trenutno koristi Učiteljski fakultet, obnovu Područne škole u Mošćenici te malog trakta Škole koji su sad ptopuno u funkciji. Od ostalih radova istaknut ćemo kako je uređeno vanjsko igralište, a unatoč epidemiološkim mjerama, uvođenju online nastave i dugotrajnim radovima na obnovi, Škola je uspješno nastavila sa svojim brojnim aktivnostima te su organizirana različita natjecanja, sportske i druge aktivnosti. Sve ovo ne bi bilo moguće bez financijske potpore koja je stizala sa svih strana, na čemu posebno zahvaljujemo, te svesrdne podrške svih djelatnika Škole bez čijeg zalaganja ne bi bilo moguće odgovoriti na brojne izazove uzrokovane epidemiološkom i postpotresnom situacijom.

 
 
 

 

TražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


E- dnevnik

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju