preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Terenska nastava 6. razreda

Učenici šestih razreda OŠ Dragutina Tadijanovića i PŠ Mošćenica 29.5.2024. otišli su na terensku nastavu u Rastoke i NP Plitvička jezera. 


Prvo smo se uputili u Rastoke, prošetali i naučili da se rijeka Slunjčica preko mnogih slapova ulijeva u rijeku Koranu te da rijeka Korana izvire iz Plitvičkih jezera. 

Ljudi, koji su tamo živjeli i žive još uvijek, koriste slapove i pomoću mlinova imaju i proizvode brašno. Nažalost, danas u Rastokama radi samo jedan mlin. Naučili smo da se u Rastokama nalaze 23 slapa, a kao zanimljivost, vodičica i vodič su nam ispričali legende o vilama i Rastokama kao i gdje su snimani poznati kadrovi igranog filma Winnetou. Osim slapova, potoka i mostova, vidjeli smo i sedrene barijere. Zatim smo svi otišli na odmorište na kojem smo se mogli zasladiti prefinim sladoledom ili kolačem, a Rastoke smo završili posjetom suvenirnice. 

Nakon Rastoka otišli smo u Nacionalni park Plitvička jezera. Tamo nas je pomalo promukli vodič okupio oko velike karte i ispričao puno zanimljivosti. Tko je bio bliže, sve je čuo! Tko nije, nije, čitat će u ovom izvješću. Potom smo vlakićem putovali do početne staze, nabrusili tenisice i krenuli bez prestanka... Dok smo pješačili (nitko nije gledao u mobitel) divili smo se zelenkasto plavoj boji jezera i  potoka, slapovima i sedrenim barijerama. Od životinja smo vidjeli patke, vretence,
ribe, a čuli smo i žabe. Žabe🐸 su zaista posebno kreketale u zboru! Brodićem smo otišli do odmarališta na kojem smo jeli, pili, gledali prirodu i družili se. 
Naučili smo da u NP Plitvička jezera žive medvjedi i zato je i na logu NP Plitvičkih jezera medvjed. Osim medvjeda, neke od životinja koje tamo obitavaju su i leptiri, srne, gušteri, zmije, a zanimljivo je da od tri vrste zmija otrovnica u RH dvije vrste zmija otrovnica nalaze se baš u NP Plitvička jezera. Drago nam je što ni jednu nismo susreli. 
Sigurna sam da su svi zapamtili kako su jezera dobila ime pa ako susretnete kojeg učenika šestih razreda, bilo bi dobro da ga pitate! 
Učenici su, osim novog gradiva na terenu, doživjeli humor svojih nastavnika koji su još uvijek u boljoj formi od nas učenika!  
Umorni od puta, ali sretni i zadovoljni, vratili smo se u Petrinju, a učenici PŠ Mošćenica u Mošćenicu. 

Eleonora Hatvalić, 6.a

 

 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Mašić   datum: 6. 6. 2024.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


E- dnevnik

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju