preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Terenska nastava 5. razreda - Putovanje raznolikosti

Učenici 5. razreda, u pratnji svojih razrednika i vjeroučitelja, realizirali su terensku nastavu. Kako im je bilo, možete saznati u nastavku.


Putovanje raznolikosti

U utorak 7. studenoga 2023., održana je jako zanimljiva i poučna terenska nastava.

Svi peti razredi bili su vrlo uzbuđeni i zainteresirani. Cijeli autobus je vrvio pitanjima: Što je to? Jesi li ti bio tamo?... No, ta pitanja su ubrzo i prestala nakon što smo stigli na prvo odredište.

Svi smo zadivljeno gledali u grkokatoličku crkvu sv. Ćirila i Metoda. Crkva je bila prekrasna izvana, ali bila je jednako lijepa i iznutra. Kao i svi, i ja sam se iznenadila ljepotom. Prvo što smo vidjeli, kad smo ušli, bio je drveni zid prepun ikona svetaca. Svećenik nam je pojasnio što one znače te nas malo uveo u njihovu kulturu. Ikone prikazuju svetce, a na par njih su i sveta braća Ćiril i Metod po kojim je crkva i dobila ime.

Nakon izlaska iz crkve, čekalo nas je i drugo prekrasno i neobično odredište, Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode na Jarunu. Vrlo zanimljiva crkva koja je sagrađena tijekom Domovinskog rata. Vrlo je moderna, a ono što se učenicima najviše svidjelo bio je zid s imenima poginulih vojnika koji su poginuli štiteći našu Domovinu. Na ulazu u crkvu nalazi se kip Djevice Marije koja upućuje na svetohranište. Cijeli prostor podsjeća na brod u nemirnom moru, u čijem se središtu nalazi Krist i njegova Majka, te svetci i blaženici. Na samom ulazu pronašli smo i natpis našeg grada Petrinje sa sedam križeva koji označavaju broj srušenih crkava za vrijeme Domovinskog rata. Don Ivo nam je pokazao i oratoriji, a mi smo se oduševili prostorom za stolni tenis i stolni nogomet koji smo odmah svi zauzeli.

Međutim to nije kraj ovog malog povijesnog putovanja, preostala nam je još i džamija u Sisku, točnije Islamski kulturni centar. Veoma lijepa zgrada, ukrašena staklenim, oslikanim prozorima s polumjesecom na vrhu. Djevojke su naučile vezati maramu, a imali smo i priliku prisustvovati večernjoj molitvi. Svi su se složili da je to vrlo zanimljivo i različito. Bilo je puno pitanja. Saznali smo da djevojke nose marame zato što im kosa smeta tijekom molitve te zašto pripadnici Islamske vjeroispovijesti ne jedu svinjetinu. 

Svi smo se vratili kući s puno više znanja, i prije svega, najvažnije je da smo naučili koliko je važno cijeniti i druge vjere. Ovim obilaskom shvatili smo da su različitosti boje u ovom šarenom svijetu te da smo svi mi ljudi i da je svatko poseban na svoj način.

Sofia Licitar, 5.c 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Mašić   datum: 13. 11. 2023.

Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


E- dnevnik

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju